Хмельницький запис

медичний форум

Записатись вул. Камянецька, 76 (Філармонія) телефон 0966609569

0966609569
Вул. Пілотська, 1 (Територія Обллікарні) телефон 0682668078

0682668078

Ви не увійшли.

#1 2015-12-02 12:34:48

mrtdjjj
Administrator
З Хмельницький
Зареєстрований: 2015-02-23
Повідомлень: 439
Сайт

Діагностика раку аденоми простати

МРТ простати, аденоми простати, передміхурової залози, предстательной железы, таза у чоловіків Хмельницький, у м. Хмельницькому, це єдиний найбільш інформаційний метод, УЗД не є методом на підставі якого можна з впевненістю діагностувати хворобу і тим більше на підставі діагностики УЗД неможливе оперативне втручання.
Оперативне втручання можливе тільки після проведення МРТ простати!!!

МРТ КТ Хмельницький Медичний центр «Ультрадіагностика» м. Хмельницький, вул. Камянецька, 76

телефон для запису на обстеження:

65-40-65
tel:+380966609569


https://мрт-кт.укр/mrt/mrt-organiv-malo … cholovikiv

https://мрт-скт.укр/?p=254

https://mrt-skt.com.ua/viewforum.php?id=22

Своєчасне виявлення патологічних захворювань на самому початку їх розвитку дозволить почати лікування до появи необхідності у використанні більш радикальних методів як, наприклад, оперативне втручання.

Як сучасний, неінвазивний і динамічний метод дослідження, що збільшує достовірність і точність оптимальних показників за рахунок контрастування, МРТ передміхурової залози по праву займає першу позицію діагностичного протоколу, відіграючи важливу роль раннього та уточнюючого діагностування патології передміхурової залози.

Показання для МРТ простати, аденоми простати, передміхурової залози та тазу у чоловіків

Найчастіше, показанням для МРТ передміхурової залози є діагностика раку простати.

МРТ простати використовується для оцінки ступеня раку передміхурової залози, визначення того, є рак обмеженим в межах залози або є поширення за межі передміхурової залози.

МРТ передміхурової залози використовується для діагностики інших захворювань простати, в тому числі:

1. Інфекції (простатит, абсцес простати)

2. Збільшення простати (аденома)

3. Вроджені дефекти (аномалії)

4. Післяопераційні ускладнення на органах таза

1449048233___.jpg

У разі встановлення діагнозу - рак, потрібно робити МРТ після біопсії простати для виключення можливої діагностичної помилки, а також для визначення розвитку пухлинного процесу, не поширився він на інші органи і тканини за межами передміхурової залози.

Генералізація метастаз раку від вогнища пухлини простати через перенесення хворих клітин з кровотоком і лімфою частіше зачіпає:

Кістки хребта, таза, стегон

Печінка

Легкі

Наднирники

МРТ малого тазу при раку простати проводитися для високоточного дослідження поширеності метастатичних вогнищ на інші органи і визначення стадії розвитку патологічного процесу. Інформативність і надійність даного методу діагностики дозволить лікарю встановити правильний діагноз і призначити необхідне для кожного пацієнта індивідуальне лікування.

Завдяки своєчасно проведеній магнітно-резонансної томографії при раку простати можна детально вивчити отримані в процесі сканування високоякісні багатоплощинні зображення всіх зрізів досліджуваного об'єкта і визначити локалізацію пухлинного процесу з максимальною точністю.

Захворювання простати

За вироблення статевих гормонів і участь в обмінних процесах відповідає репродуктивний чоловічий орган - передміхурова залоза. Продукування насінної рідини (складова частина сперми) є основною статевою функцією простати - другого серця чоловіка, як називали цей орган давньогрецькі лікарі.

До найбільш часто зустрічається захворювання, діагностуються МРТ передміхурової залози можна віднести:

Простатит (гострий, хронічний, інфекційний, застійний)

Запальний процес, добре проглядається на МРТ простати з контрастом чи без, може розвиватися в результаті впливу патогенних мікроорганізмів (бактерій) при уретриті специфічної природи. У старшому віці освіту простатиту найчастіше відбувається при порушеннях, пов'язаних з відтоком венозної крові в малому тазу (венозною недостатністю).

При запаленні знижуються захисні властивості секрету залози, відбувається фізіологічний застій, погіршується вироблення біологічно активних сполук. Безладні статеві зв'язки збільшують ризик інфікування (зараження) урогенітальними бактеріями.

До важких і небезпечних для життя ускладнень може призвести хронічний простатит при абсцесі і гнійних виділеннях. Тому, передміхурова залоза на МРТ проглядається для своєчасного виявлення хвороби і встановлення точного діагнозу

Рак (злоякісна пухлина) простати

Найбільш частою причиною діагностики є рак простати. В основному цього захворювання схильні чоловіки похилого віку. У початковій стадії симптоми злоякісної пухлини схожі на прояви гіперплазії:
порушення сечовипускання

неповне звільнення сечового міхура

ніктурія (відбувається виділення більшої частини обсягу добової сечі в нічний час)

У міру зростання пухлини збільшується частота сечовипускання з домішкою крові в сечі, проявляються інтоксикація і астенія (синдром хронічної втоми). Такі симптоми зобов'язують пройти медичне обстеження.

МРТ в діагностиці раку передміхурової залози є найкращим методом дослідження, хоча спочатку проводитися ректальне (пальцеве) обстеження.

Доброякісна аденома або гіперплазія передміхурової залози 

Захворювання розвивається в результаті збільшеного вироблення клітин в тканинах залози. Зі збільшенням аденоми відбувається здавлювання сечівника і, як наслідок, порушується процес випускання сечі. Зростання пухлини протікає повільно і обмежується самою простатою.

Довгий час процес розвитку гіперплазії проходить безсимптомно, тому вирішальним фактором в успіху лікування захворювання є рання діагностика. МРТ аденоми простати виконується при підозрах, пов'язаних з об'ємними утвореннями в малому тазу.

МРТ - це точна, високошвидкісна і інформативна діагностична процедура дослідження всієї зони інтересу з виявленням супутніх ускладнень і визначенням доцільності оперативного (хірургічного) втручання.

Думка, що аденома простати впливає тільки на зниження сексуальної функції чоловіка, помилково.
У дійсності, зростаюча пухлина надзвичайно небезпечна і може призвести до серйозних ускладнень.

Поява характерних симптомів є сигналом до відвідування лікаря-уролога:

прискорене і неповне сечовипускання

нічне нетримання

підвищена стомлюваність, загальна слабкістьпостійне виникнення спрагивиникнення частих запорів


МРТ КТ Хмельницький Ультрадіагностика
вул. Камянецька, 76 (Філармонія) т. 0966609569
вул. Пілотська, 1 (територія Обллікарні) т. 0682668078
https://mrt-ct.com.ua/

Неактивний

#2 2018-01-29 00:49:04

mrtdjjj
Administrator
З Хмельницький
Зареєстрований: 2015-02-23
Повідомлень: 439
Сайт

Re: Діагностика раку аденоми простати

1. ВСТУП

1.1. Цілі і масштаби
Рада з питань раку передміхурової залози (ПК) підготувала цей документ керівних принципів, щоб допомогти медичним працівникам в керованому на основі доказів керівництву ПК.
Слід підкреслити, що клінічні рекомендації представляють найкращі докази, доступні експертам, але рекомендації щодо рекомендацій не обов'язково призведуть до найкращого результату. Керівні принципи ніколи не можуть замінити клінічну експертизу при прийнятті рішення про лікування для окремих пацієнтів, а скоріше допомагають сфокусуватись на рішеннях, беручи також до уваги особисті цінності та переваги / особисті обставини пацієнтів.
Керівні принципи не є мандатами і не стають юридичним стандартом догляду.
1.2. Панельний склад
Група Керівних принципів PCa складається з міжнародної багатопрофільної групи урологів, радіаційних онкологів, медичних онкологів, радіологів, патологоанатомів та пацієнта.
Всі зображення в розділі тексту були розроблені спільно з Європейським товариством урогенітальної радіології (ESUR). Представники ESUR в панелі керівних принципів PCa (в алфавітному порядку): Prof.Dr. О Рувіер та доктор І. Г. Шоотс.
Розділ 6.3: Лікування - остаточна променева терапія, розроблена спільно з Європейським товариством променевої терапії та онкології (ESTRO). Представники ESTRO в групі керівних принципів PCa (в алфавітному порядку): prof.Dr. М. Болла, проф. Др. А. М. Генрі, проф. Др. М. Д. Мейсон і проф. Др. Т. Вігель.
Усі експерти, які беруть участь у створенні цього документа, подали заяви про можливі конфлікти інтересів, які можна переглянути на сайті Євгена ЮроВеба.
1.2.1. Підтвердження
Група експертів PCa висловлює вдячність за підтримку та значну експертизу, надану
Prof.Dr. JP Дрозз, заступник професора медичної онкології (м. Ліон, Франція) на тему "Управління ПК у старших дорослих". Як провідний експерт у цій галузі та видатний член Міжнародного товариства геріатричної онкології, його внесок було безцінним.
1.3. Доступні публікації
Швидкий довідковий документ (Pocket guidelines) доступний як у друкованому вигляді, так і в кількох версіях для мобільних пристроїв. Це скорочені версії, які можуть вимагати консультації разом з повною текстовою версією. Кілька наукових публікацій доступні [ 1 , 2 ], а також ряд перекладів всіх версій Керівних принципів. Всі документи доступні на веб-сайті ЄАУ.
1.4. Історія публікацій та резюме змін
1.4.1. Історія публікацій
Керівні принципи PCA EAU були вперше опубліковані в 2001 році. Цей документ 2017 року містить повне оновлення повнотекстового документа 2016 року.
1.4.2. Резюме змін
Нові та відповідні докази були визначені, зібрані та оцінені шляхом структурованої оцінки літератури та включені до всіх розділів Керівних принципів РЕА 2017 року.
Ключові зміни для друку 2017 року:
Глава 3 - Епідеміологія та етіологія. Цей розділ був повністю поновлений.
Глава 4 - Системи класифікації та постановки. Цей розділ був розширений новим розділом (4.3 Прогностична актуальність стратифікації). Додаткова інформація про Міжнародне товариство урологічної патології Gleason класифікації була включена до Таблиці 4.2.2 (групи ризику ЄАУ для біохімічного рецидиву локалізованого та локально просунутого раку передміхурової залози).
Розділ 6.6.8 - Зображення як маркер відповіді на метастатичний рак передміхурової залози. Це новий розділ.
Глава 6.7 - Управління ПК у старших чоловіків. Було включено два нових фігури.
Глава 8 - Якісні результати життя при раку передміхурової залози. Цей розділ частково базується на результатах нового систематичного огляду (див. Нижче). Другий огляд продовжується, висновки якого будуть включені в друк цього Посібника в 2018 році.
Зміни у резюме доказів та рекомендацій можна знайти в розділах:
3.2.3  Короткий огляд доказів та керівних принципів для епідеміології та етіології
Зведення доказів
Рак передміхурової залози є головним питанням здоров'я у чоловіків, захворюваність в основному залежить від віку.
Генетичні фактори пов'язані з ризиком (агресивних) ПК, але в ході постійних випробувань необхідно визначити клінічну придатність скринінгу для генетичної чутливості PCa.
Різновид екзогенних чи екологічних факторів може вплинути на ризик прогресування.
5-АРВС не схвалені EMA для профілактики ПК.
Добавки селену або вітаміну Е не мають сприятливого ефекту для запобігання ПКА.
У гіпогонадних чоловіків додавання тестостерону не підвищує ризик виникнення PCa.
Рекомендація
Жодна остаточна рекомендація не може бути надана спеціальним профілактичним та дієтичним заходам для зменшення ризику розвитку раку простати.
Таблиця 4.2.2: Групи ризику ЕАУ для біохімічного рецидиву локалізованого та локально прогресуючого раку
простати
Визначення
Низький ризик
Середній ризик
Високий ризик
ПСА <10 нг / мл
і GS <7 (ISUP 1 клас)
і cT1-2a
PSA 10-20 нг / мл
або GS 7 (ISUP класу 2/3)
або cT2b
PSA> 20 нг / мл
або GS> 7 (ISUP класу 4/5)
або cT2c
будь PSA
будь GS cT3-4
або cN +
Будь-який клас ISUP
Локалізовано
Місцевий розвиток
GS = оцінка Gleason; ISUP = Міжнародне товариство з урологічної патології; ПСА = антиген, специфічний для простати.
6.1.5 Керівні принципи для активного спостереження та пильного очікування
Рекомендації - активний нагляд
ЛЕ
GR
Виконайте багатопараметричну магнітно-резонансну томографію перед підтвердною біопсією.

B
Під час підтвердної біопсії включаються систематичні та цільові біопсії.

B
6.2.7.5 Рекомендації щодо eLND у раку простати та пацієнтів з pN +
Рекомендація
ЛЕ
GR
Не виконуйте заморожену ділянку вузлів під час радикальної простатектомії, щоб вирішити, чи слід продовжувати або відмовлятися від процедури.

А.
6.2.10 Рекомендації для радикальної простатектомії
Рекомендації
ЛЕ
GR
Пропозиція як радикальної простатектомії, так і променевої терапії у пацієнтів із захворюванням з низьким і середнім ризиком та тривалістю життя> 10 років.

А.
Пропозиція активного спостереження як альтернативи хірургічним втручанням у пацієнтів із захворюванням з низьким ризиком та тривалістю життя> 10 років.

А.
6.3.8. Зведення доказів та рекомендацій щодо остаточної променевої терапії
Зведення доказів
ЛЕ
Оптимальна тривалість андрогенної деприваційної терапії (ADT) з зовнішньою променевою терапією (EBRT) добре зарекомендувала себе в літературі. Немає жодних доказів того, що ці тривалість повинні змінюватися при використанні стимуляції брахитерапії з EBRT.

Обмежені дані, лише від досвідчених центрів, доступні для застосування фракціонуваної брахітерапії з високою дозою у вигляді монотерапії у пацієнтів з низьким та середнім ризиком PCA.

Рекомендації
ЛЕ
GR
Помірковане гіпофракціонування (HFX) з ІМРТ, що включає керовану зображенням променеву терапію (ІГРТ) лише простату, може бути запропоновано для ретельно відібраних пацієнтів з локальним захворюванням (як обговорено в тексті).

А.
Поміркований HFX повинен дотримуватися протоколів променевої терапії з випробувань з еквівалентним результатом та токсичністю, тобто 60 Г / 20 фракцій протягом чотирьох тижнів або 70 Гі / 28 фракцій за шість тижнів.

А.
6.9.4.6 Рекомендації щодо зображення у пацієнтів з біохімічним рецидивом
Протеста-специфічний антиген (PSA) рецидив після радикальної простатектомії
ЛЕ
GR
PSA > 1 нг / мл: Рекомендовано використання позитронно-емісійної томографії (ПЕТ) / комп'ютерної томографії (КТ) з використанням холіну або передміхурової залози специфічного мембранного антигену (PMSA).

А.
8.3.1.1 Керівні принципи довгострокової якості життя чоловіків з локальним захворюванням
Рекомендації
ЛЕ
GR
Консультуйте відповідних пацієнтів для активного спостереження, що загальна якість життя еквівалентна до п'яти років у порівнянні з радикальною простатектомією або променевою терапією.

А.
Обговоріть негативний вплив операції на сечостатеву та сексуальну функцію, а також негативний вплив променевої терапії на функції кишечника у пацієнтів.

А.
Консультують пацієнтів, які отримують брахітерапію негативного впливу на синдрому синдрому синдрому сечі, через рік, але не через п'ять років.

С
8.3.2.1 Керівні принципи щодо підвищення якості життя чоловіків, яким було діагностовано рак простати
Рекомендації
ЛЕ
GR
Запропонуйте чоловікам андрогенову депривативну терапію, дванадцять тижнів під наглядом (тренувальними фахівцями з фізичних вправ) поєднуються аеробні та стійкі заняття.

А.
Запропонуйте чоловікам з медсестрою, що спеціалізується на T1-T3, міждисциплінарну реабілітацію, яка грунтується на особистих цілях пацієнтів, спрямованих на нетримання сечі, сексуальність, депресію та страх повторення, соціальну підтримку та позитивні зміни у житті після будь-якого радикального лікування.


МРТ КТ Хмельницький Ультрадіагностика
вул. Камянецька, 76 (Філармонія) т. 0966609569
вул. Пілотська, 1 (територія Обллікарні) т. 0682668078
https://mrt-ct.com.ua/

Неактивний

#3 2018-04-01 17:52:14

mrtdjjj
Administrator
З Хмельницький
Зареєстрований: 2015-02-23
Повідомлень: 439
Сайт

Re: Діагностика раку аденоми простати

МРТ при хворобах простати
МРТ при раку і аденомі (доброякісної гіперплазії) простати

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) - метод отримання пошарових зображень тіла за допомогою ядерного магнітного резонансу (ЯМР).
В даний час МРТ є найкращим методом візуалізації передміхурової залози. При необхідності вивчення структури простати віддають перевагу МРТ, тому що вона дає більш якісну інформацію про внутрішню структуру цього органу, ніж КТ (комп'ютерна томографія).
МРТ найчастіше застосовується для виявлення і диференціальної діагностики раку передміхурової залози.
Вогнища раку виявляються як ділянки зниженого МР-сигналу на тлі підвищеного сигналу від нормальної периферичної зони простати.
МРТ значно перевершує інші методи в плані виявлення проростання капсули простати і поразки лімфатичних вузлів.
В останні роки велике значення в діагностиці раку простати надається динамічної МРТ з контрастним підсиленням.

Велике значення МРТ має в діагностиці метастазів раку простати. Це стосується як метастазів в тазові лімфатичні вузли, так і в кістки. Інформативність МРТ в діагностиці кісткових метастазів перевищує таку ізотопного і рентгенівського дослідження кісток. У спостереженнях, де традиційні методи не виявляли метастатичних уражень, МРТ дозволяла їх виявити.
При динамічної МРТ у здорових чоловіків контрастну речовину накопичується рівномірно і симетрично, спочатку в центральній, а потім в периферійній зоні простати.
У пацієнтів з раком простати відзначаються поява в периферійній зоні залози ділянок зниженої інтенсивності МР-сигналу різного розміру і форми, які активно накопичують контрастну речовину. Метод дає можливість визначити проростання пухлиною капсули простати і вихід пухлини за межі передміхурової залози.
МРТ при аденомі простати характеризується збільшенням передміхурової залози в розмірах за рахунок центральної частини, яка має неоднорідний МР-сигнал з більшою або меншою кількістю гіперінтенсивного включень.
Картина, характерна для раку простати при МРТ не є строго специфічною для цього захворювання. Знижену інтенсивність МР-сигналу можуть давати зони фіброзу в залозі, ділянки активного запалення, результати крововиливів. У зв'язку з цим МРТ простати слід проводити не раніше ніж через 3 місяці після раніше проведеної біопсії простати.
МРТ є практично єдиним методом, що дозволяє візуалізувати капсулу простати і оцінити її цілісність.
Безпека МРТ дозволяє виконувати контрольні МР-дослідження.
При виявленні підозрілих на рак ділянок в простаті показана її біопсія, а інформація про точне місцезнаходження цих ділянок дозволяє виконувати прицільну біопсію, що підвищує виявлення раку. У разі гістологічного підтвердження діагнозу динамічна МРТ є провідним методом визначення стадії процесу і основою вибору тактики лікування. Крім того, динамічна МТР може бути показана при пошуку кісткових метастазів в тих випадках, коли лабораторні дані свідчать про ймовірне їх наявності, а рентгенівське і радіоізотопне дослідження кісток дають негативні результати.
МРТ при аденомі (доброякісної гіперплазії) простати може бути корисною при плануванні оперативного (в тому числі ендоскопічного) лікування, оскільки дозволяє зрозуміти характер росту і просторове розташування вузлів аденоми простати. МРТ дозволяє отримати чітку інформацію про форму росту аденоми, її ставлення до сечового міхура, про хід сечівника в товщі простати (можливий симетричний або асиметричний зростання аденоми, зростання аденоми в просвіт сечового міхура з утворенням середньої частки, подпузирний зростання аденоми). Звичайно, частково подібна інформація може бути отримана при ТРУЗІ, але МРТ дозволяє отримати максимально наближене до дійсності зображення. Також МРТ може бути використана для аналізу результатів оперативного втручання на передміхуровій залозі. МРТ може бути корисним для оцінки адекватності розташування внутріпростатіческіх стентів.
Серед інших захворювань внутрішніх статевих органів у чоловіків, в діагностиці яких важливу роль відіграє МРТ, можна відзначити кісти передміхурової залози і насінних бульбашок і абсцес простати.

Інші статті по темі рак простати:

Рак простати - біологічні особливості
Рак простати - хіміопрофілактика
Лікування раку простати
біопсія простати
Аденома і рак простати
Простатична інтраепітеліальна неоплазия (СІН) та рак простати
ПСА - Простатичний специфічний антиген


МРТ КТ Хмельницький Ультрадіагностика
вул. Камянецька, 76 (Філармонія) т. 0966609569
вул. Пілотська, 1 (територія Обллікарні) т. 0682668078
https://mrt-ct.com.ua/

Неактивний

#4 2023-08-03 05:01:16

mrtdjjj
Administrator
З Хмельницький
Зареєстрований: 2015-02-23
Повідомлень: 439
Сайт
iPadSafari

Re: Діагностика раку аденоми простати


МРТ КТ Хмельницький Ультрадіагностика
вул. Камянецька, 76 (Філармонія) т. 0966609569
вул. Пілотська, 1 (територія Обллікарні) т. 0682668078
https://mrt-ct.com.ua/

Неактивний

,
[Bot] claudebot

Підвал форуму

Під керуванням FluxBB

[ Згенеровано за 0.037 сек, 7 запитів виконано - Використано пам'яті: 632.64 Кбайт (Пік: 665.53 Кбайт) ]