Хмельницький запис

медичний форум

Записатись вул. Камянецька, 76 (Філармонія) телефон 0966609569

0966609569
Вул. Пілотська, 1 (Територія Обллікарні) телефон 0682668078

0682668078

Ви не увійшли.

#1 2024-01-17 02:12:15

mrtdjjj
Administrator
З Хмельницький
Зареєстрований: 2015-02-23
Повідомлень: 440
Сайт
iPadSafari

ЕНМГ Електронейроміографія нервів мʼязів

Електронейроміографія (ЕНМГ)
(інформація для пацієнта)

Що таке електронейроміографія (ЕНМГ)?
ЕНМГ – це комплекс нейрофізіологічних методів дослідження, що використовуються в діагностиці захворювань периферичної нервової системи: хвороб рухових нейронів, корінців, сплетень, периферичних нервів, нервово-м'язових синапсів та м'язів.
ЕНМГ включає дві основні методики: стимуляційну електронейроміографію (ЕНМГ) і голчасту електроміографію (іЕМГ).

Показання для ЕНМГ-дослідження:
хвороби рухових нейронів (спінальні м'язові атрофії, бічний аміотрофічний склероз , мієлопатії та ін.)
радикулопатії (вертеброгенні та невертеброгенні)
плексопатії плечового та попереково-крижового сплетень (посттравматичні; постпроменеві; компресійні, у тому числі синдром верхньої апертури грудної клітки; дизумунні, у тому числі невралгічна аміотрофія Персонейджа-Тернера та ін.)
полінейропатії (діабетичні, токсичні, дефіцитарні, при хронічних соматичних захворюваннях; дизумунні - синдром Гійєна-Барре , хронічна запальна демієлінізуюча полінейропатія , парапротеїнемічні, васкуліт-асоційовані, спадкові та ін.)
мононейропатії, множинні мононейропатії (компресійні, посттравматичні, дизумунні, мультифокальна моторна нейропатія)
міастенія та міастеноподібні захворювання, синдром Ламберта-Ітона
міопатії різного генезу, спадкові м'язові дистрофії, міотонії та ін.

Навіщо мені призначили це дослідження?
Лікар на підставі клінічних даних та історії хвороби підозрює у Вас захворювання (див. перелік вище), підтвердити або виключити яке дозволить ЕНМГ/іЕМГ. Крім того, дослідження допоможе визначити характер та поширеність патологічного процесу, оцінити його активність та динаміку, скоригувати лікування.

Що таке метод стимуляційної електронейроміографії?
Стимуляційна ЕНМГ – неінвазивний метод з використанням нашкірних поверхневих електродів, що дозволяє оцінити провідність імпульсу нервами у відповідь на його стимуляцію електричним струмом. Дослідження супроводжується поколюючими відчуттями в місці дії струму, а також мимовільним скороченням (посмикуванням) досліджуваного м'яза. ЕНМГ найбільш інформативна при хворобах периферичних нервів (моно- та полінейропатії) та порушенні нервово-м'язової передачі (декремент тест).

Що таке метод голчастої електроміографії?
Голкова електроміографія (іЕМГ) – інвазивний метод дослідження, який за допомогою одноразового дуже тонкого голчастого електрода дозволяє оцінити електричну активність м'язів у стані спокою та при напрузі. Під час дослідження в момент вколу електрода в м'яз відчувається легкий біль - укол, схожий на відчуття зі звичайною внутрішньом'язовою ін'єкцією. іЕМГ найбільш інформативна при хворобах периферичних мотонейронів (БАС, спинальні м'язові атрофії) та м'язів (м'язові дистрофії, міопатії, поліміозит).

Як відбувається обстеження?
При проведенні ЕНМГ Вас попросять роздягнутися (частково або повністю до білизни), сісти чи лягти на кушетку. Невелика ділянка шкіри в місці дослідження буде оброблена спиртом. При ЕНМГ на м'яз накладуть поверхневі електроди (липучки на клейкій основі або філіжанки, що фіксуються на шкірі лейкопластирем), після чого стимулюючим електродом будуть наноситися електричні стимули на різні області руки або ноги в проекції ходу нерва. Сила струму тим сильніше, чим глибше розташовується нерв. іЕМГ проводиться без використання електричного струму, на невелику глибину в розслаблений м'яз вводиться голчастий електрод, фахівець просить вас розслабитися або напружити м'яз, 3-4 рази змінюється положення голчастого електрода в м'язі.

У деяких випадках обидва методи (ЕНМГ та іЕМГ) використовуються одномоментно: наприклад, при травмах нервів, при радикуло- та плексопатіях, у складних діагностичних випадках та ін.

Який метод ЕНМГ мені потрібен?
Вибір методу ЕНМГ, а також обсяг дослідження визначає лікар або фахівець ЕНМГ, виходячи з передбачуваного діагнозу, зазначеного у напрямі на обстеження. Якщо ваш лікар, що рекомендує ЕНМГ-дослідження, заповнить цей напрямок, у цьому випадку можна розраховувати на те, що проведене обстеження буде виконано найбільш вичерпне, чітко під завдання, поставлені лікарем перед нейрофізіологом.
Звертаємо вашу увагу, що ЕНМГ - це комплекс різних методик дослідження з різною діагностичною значимістю при тому чи іншому рівні ураження периферичного нейромоторного апарату. Залежно від завдань, поставлених лікарем, лікар-нейрофізіолог індивідуально підбирає необхідні методики обстеження. Заповнення направлення вашим лікарем (зразок направлення) допоможе правильно скласти обсяг дослідження, виключить виконання непотрібних проб, прискорить встановлення точного діагнозу та позбавить вас повторних візитів на ЕНМГ.

Напрямок на ЕНМГ

Як довго проводиться ЕНМГ?
Тривалість обстеження залежить від направного діагнозу та поставлених завдань. В середньому дослідження триває протягом 30 хвилин, але може у складних випадках продовжуватись і довше.


ОСНОВНІ ОБМЕЖЕННЯ ЕНМГ:
не оцінюються тонкі чутливі та вегетативні нервові волокна
не всі нерви та м'язи доступні для ЕНМГ-обстеження, а при дослідженні деяких є методологічні труднощі
при гострому розвитку захворювання ЕНМГ-зміни «запізнюються» за клінічними симптомами (у зв'язку з гострими нейропатіями будь-якого генезу оптимально проводити дослідження не раніше, ніж через 2-3 тижні від поява перших симптомів)
є методологічні труднощі дослідження при набряках, трофічних порушеннях шкіри, підвищеній масі тіла.

ПРОТИПОКАЗАНЬ ДО ПРОВЕДЕННЯ ЕНМГ НІ.
Винятком є порушення цілісності шкірних покривів (травма, інфекція) у місці накладання електродів. Крім того, ЕНМГ не може проводитись у разі, якщо на кінцівку, яку необхідно обстежити, накладено пов'язку, гіпс або лонгета.


ПІДГОТОВКА ДО ДОСЛІДЖЕННЯ:
перед дослідженням можна все їсти та пити - обмежень немає, можна приймати призначені вам препарати (виключенням є прийом антихолінестеразних препаратів (прозерин, калімін) перед проведенням декременту тесту)
напередодні необхідно прийняти душ, дотримуватися елементарних правил гігієни шкіри
не рекомендується наносити на шкіру крему чи лосьйони
необхідно тримати руки та ноги в теплі, не переохолоджуватися

ЩО ВЗЯТИ З СОБОЮ НА ДОСЛІДЖЕННЯ?
направлення від лікаря з обов'язковим зазначенням попереднього діагнозу та мети дослідження
бажано мати простирадло або пелюшку

Перед проведенням дослідження попередьте, будь ласка, фахівця про такі стани:
Чи страждаєте Ви на епілепсію, чи схильні Ви до синкопальних станів?
Чи варто у Вас водій серцевого ритму?
Чи є носієм ВІЛ-інфекції, сифілісу, гепатиту та інших інфекцій?
Чи немає у Вас загострення шкірних захворювань, пошкоджень шкіри?
Чи ви отримуєте антикоагулянтну терапію - препарати, що розріджують кров?
Чи вагітні Ви?
Вкажіть, чи були у Вас переломи кінцівок, де саме?
https://mrt-ct.com.ua/elektroentsefalohrafiia/enmh


МРТ КТ Хмельницький Ультрадіагностика
вул. Камянецька, 76 (Філармонія) т. 0966609569
вул. Пілотська, 1 (територія Обллікарні) т. 0682668078
https://mrt-ct.com.ua/

Неактивний

,
[Bot] ClaudeBot

Підвал форуму

Під керуванням FluxBB

[ Згенеровано за 0.032 сек, 7 запитів виконано - Використано пам'яті: 538.85 Кбайт (Пік: 584.02 Кбайт) ]