Хмельницький запис

медичний форум

Записатись вул. Камянецька, 76 (Філармонія) телефон 0966609569

0966609569
Вул. Пілотська, 1 (Територія Обллікарні) телефон 0682668078

0682668078

Ви не увійшли.

#1 2019-11-01 11:36:22

mrtdjjj
Administrator
З Хмельницький
Зареєстрований: 2015-02-23
Повідомлень: 440
Сайт

Гематолог

https://мрт-кт.укр/likari/hematoloh


Лікар гематолог прийом, огляд, консультація, призначення лікування Хмельницький

Гематолог - це лікар, який займається діагностикою та лікуванням захворювань крові, а також порушень стану крові при інших захворюваннях.

Захворювання, з якими звертаються до гематолога

анемія (низький рівень гемоглобіну в крові): буває апластична, гемолітична та ін.;
лейкози - рак крові (розмноження ракових клітин і заміщення нормальних клітин крові і кісткового мозку): буває лімфолейкоз, мієлолейкоз та ін .;
гемофілія (погане згортання крові);
мієлодиспластичний синдром (порушенням роботи кісткового мозку по відтворенню кров'яних клітин).
Симптоми для звернення до гематолога

регулярне підвищення температури тіла, не пов'язане з іншими захворюваннями;
постійна слабкість, втома;
безпричинна втрата ваги при повноцінному харчуванні і режимі дня;
зниження апетиту;
надмірна пітливість;
надмірне почервоніння обличчя, стійкий «багряний» відтінок;
ламкість судин, капілярів, часте утворення синців;
регулярне відчуття поколювання в пальцях рук і ніг;
підвищення або зниження гемоглобіну, що виходять за рамки норми;
збільшення лімфовузлів (шишка під пахвою, на шиї або в паху);
повільне загоєння подряпин, ран, кровоточивість;
хронічний головний біль нез'ясованої етіології.


МРТ КТ Хмельницький Ультрадіагностика
вул. Камянецька, 76 (Філармонія) т. 0966609569
вул. Пілотська, 1 (територія Обллікарні) т. 0682668078
https://mrt-ct.com.ua/

Неактивний

#2 2022-10-22 08:18:21

mrtdjjj
Administrator
З Хмельницький
Зареєстрований: 2015-02-23
Повідомлень: 440
Сайт
iPadSafari

Re: Гематолог

Гематолог: хто це, за яких симптомів і захворювань потрібно записатися на консультацію до лікаря

Зміст
Гематолог є лікарем, який займається профілактикою, діагностикою та лікуванням захворювань крові та органів кровотворення. Цей спеціаліст працює з дітьми та дорослими та застосовує у своїй практиці як традиційні, так і сучасні методики. Він може успішно виявляти навіть приховані патології, які виявляються вираженої симптоматикою.

Лікар-гематолог: що лікує?

Ці фахівці забезпечують терапію наступних захворювань:

Анемія. Для цієї патології характерне зниження показників еритроцитів та гемоглобіну. Анемія не є окремим захворюванням! Це симптом мікозу, пієлонефриту, туберкульозу та інших небезпечних станів. Зазвичай йому супроводжують слабкість, загальне нездужання, порушення апетиту та сну, задишка навіть при помірних навантаженнях та погана концентрація уваги
Лімфолейкоз. Це захворювання є злоякісним і характеризується розмноженням атипових B-лімфоцитів, які накопичуються в кістковому мозку, селезінці, печінці та лімфатичних вузлах. Схильність до патології передається у спадок, а до основних її симптомів відносять збільшення лімфовузлів, підвищену пітливість, слабкість та різку втрату ваги. У міру розвитку лімфолейкозу виявляються збільшення селезінки та печінки, анемія, запаморочення, спонтанні кровотечі
Мієломна хвороба. Ця патологія є злоякісною та відрізняється здатністю пухлинних клітин синтезувати однорідні імуноглобуліни або їх фрагменти. Пухлина утворюється переважно в кістковому мозку, може бути осередковою, дифузною та осередково-дифузною.
Мієлолейкоз. Ця форма лейкозу характеризується швидким розподілом у кістковому мозку спеціальних клітин та його накопиченням у крові. Зазвичай її діагностують лише під час проведення клінічного аналізу, оскільки найчастіше патологія не виявляється. У деяких випадках пацієнти скаржаться на невелике підвищення температури тіла, зниження імунітету та загальне нездужання. Також можливе виявлення анемії та збільшення селезінки.
Лімфоми. Для цієї патології характерне збільшення лімфатичних вузлів. Первинне вогнище пухлини зазвичай дає метастази і поширюється по всьому організму. Виділяють кілька форм лімфоми, які відрізняються симптомами та ступенем злоякісності.
Займаються фахівці та терапією інших захворювань.

Лікар-гематолог дитячий: хто це та що лікує?

Цей спеціаліст займається терапією та профілактикою захворювань, які зустрічаються як у дітей, так і у дорослих. Працюючи з пацієнтами до 18 років, він враховує всі особливості їхнього віку та розвитку.

До таких лікарів направляють при підозрах на різні форми анемії, тромбоцитопенію (зниження кількості тромбоцитів), геморагічні васкуліти (запалення мікросудин), гемофілію та інші вроджені спадкові порушення.

Важливо! Якщо захворювання крові виявлено в ранньому віці, пацієнт повинен перебувати під наглядом лікаря протягом якомога тривалішого часу. Дуже важливо не лише виявити патологію, а й контролювати її. Тільки в цьому випадку можна забезпечити правильне зростання та розвиток дитини.

Допомога гематолога під час вагітності

Велика кількість захворювань крові передається у спадок, тому дуже важливо відвідати лікаря при плануванні дитини і в процесі виношування плода. Фахівець забезпечить проведення необхідних генетичних тестів та визначить ймовірність розвитку відхилень. Особливо актуальним є звернення до гематолога в тому випадку, якщо в одного або обох майбутніх батьків є патології.

Крім того, вагітній жінці дуже важливо стежити за всіма показниками крові, оскільки від них залежить постачання плоду киснем та іншими поживними речовинами. Консультація лікаря потрібна за різних відхилень від норми. Особливо важливо швидко звернутися по медичну допомогу при підозрі на розвиток залізодефіцитної анемії. Така проблема є однією з найпоширеніших і потребує корекції та спостереження до пологів.

Коли йти до гематолога?

Консультація лікаря потрібна за таких ознак різних порушень:

Збільшення лімфовузлів
Слабкість та сонливість
Підвищення температури тіла (не на тлі простудних захворювань та запальних процесів)
Зниження маси тіла
Порушення сну
Підвищена пітливість
Блідість шкірних покривів
Зниження апетиту
Поява синців на тілі без об'єктивних причин
Запаморочення
Допомога потрібна пацієнтам, які скаржаться і на болі в суглобах, свербіж шкіри, сухість покривів, поколювання і оніміння пальців. Записатися на прийом гематолога слід за спадкової схильності до захворювань крові та зниженого гемоглобіну, виявленого в рамках загальної діагностики. Направити до цього вузького фахівця можуть як терапевти, так і гастроентерологи, неврологи та інші лікарі.

Підготовка до консультації

Спеціальної підготовки до стандартного прийому не потрібно. Деякі обмеження накладаються лише у разі, якщо пацієнт попередньо повинен здати аналізи.

Перед дослідженнями необхідно:

На кілька днів постаратися відмовитися від вживання алкоголю та куріння
Обмежити споживання рідини (за добу)
Відмовитися від їди (за 10-12 годин)
Виключити використання лікарських засобів. Якщо це неможливо, слід повідомити лікаря про те, які засоби приймаються, за яким графіком та в яких дозах. Це дозволить грамотно розшифрувати результати діагностики
Аналізи крові, які потрібно здати перед консультацією

Перед відвідуванням лікаря-гематолога слід здати такі аналізи:

Загальний із визначенням кількості ретикулоцитів («молодих» еритроцитів). Цей аналіз виявить швидкість виробництва червоних кров'яних клітин у кістковому мозку
На ВІЛ, гепатит та інші інфекції
На феритин. Таке дослідження дозволить визначити вміст у крові білка, що зберігає залізо у клітинах.
На відсоток насичення трансферину. Цей аналіз виявляє білок, що зв'язується із залізом і поширює його по організму
Результати досліджень дозволять фахівцю негайно поставити діагноз та призначити необхідне лікування. За потреби буде рекомендовано й інші обстеження.

Етапи консультації гематолога

Бесіда

Вона спрямована на збирання анамнезу. Пацієнта розпитують про симптоми захворювань, що виникли. Лікар уточнює час появи ознак патологій, їх інтенсивність та інші особливості. Також фахівець з'ясовує спадкову схильність до різних захворювань.

Огляд

Лікар оцінює стан шкірних покривів та слизових оболонок. Під час огляду можуть бути виявлені такі ознаки порушень у роботі системи кровотворення, як блідість шкіри, висипання, гематоми, ціаноз (синюшне забарвлення).

Постановка діагнозу чи призначення додаткових обстежень

Якщо пацієнт звертається до гематолога з результатами аналізів крові, діагноз можна поставити відразу. Якщо дослідження не проводили, лікар направляє на них. У деяких випадках потрібні не лише лабораторні, а й інструментальні обстеження. Лікар виписує направлення на них.

Діагностика

Захворювання крові відрізняються різноманітними проявами, які схожі на інші патологічні стани. Тому їх виявлення застосовується широкий спектр методик обстеження. В обов'язковому порядку пацієнт здає аналіз крові.

Також проводяться:

Дослідження сечі
Коагулограма
Пункція лімфатичних вузлів
Сцинтиграфія
КТ та МРТ (комп'ютерна та магнітно-резонансна томографія)
Рентгенографія плоских кісток
УЗД органів черевної порожнини та лімфатичних вузлів
Пункція кісткового мозку та ін.
Комплексна діагностика дає змогу виявлення навіть прихованих патологій, які ще не проявили себе.

Лікування

Схема та програма терапії розробляються залежно від індивідуальних особливостей хворого, загального поточного стану, наявності супутніх захворювань.

До основних напрямів лікування відносять:

Антибактеріальний. Воно потрібне для пацієнтів, які страждають від загального зниження імунітету і більше інших схильні до різних інфекцій
Трансфузійне. Така терапія полягає у переливанні крові та її компонентів.
Підтримуюче. Воно спрямоване на усунення симптомів захворювання та покращення загального самопочуття пацієнта
Хіміотерапію. Призначається з метою порушення процесів росту та розмноження, а також некрозу злоякісних клітин
Медикаментозна. Таке лікування проводиться для поповнення дефіциту різних елементів, корекції роботи системи згортання крові та прискорення обмінних процесів.
Променеву терапію. Призначається у комплексі з іншими маніпуляціями для боротьби з онкологічними патологіями.
Також лікарі можуть вдаватися до гормонального лікування, трансплантації клітин кісткового мозку, оперативних втручань.

Важливо! Як правило, терапія є комплексною.

Переваги звернення до гематолога у МЕДСІ

Досвідчені лікарі. Наші фахівці мають усі знання та навички, необхідні для лікування патологій навіть у занедбаних випадках. При необхідності до роботи підключаються ендокринологи, гастроентерологи та ін.
Комплексна діагностика експертного рівня. Ми маємо сучасне обладнання для проведення будь-яких обстежень. Дослідження в лабораторії можуть виконуватись у режимі Cito (терміново)
Застосування сучасних методик лікування різних виявлених захворювань. Завдяки цьому підвищуються шанси пацієнтів на повне одужання
Комфорт відвідування лікаря. Ми забезпечили відсутність черг та пропонуємо записатися на консультацію на зручний час


МРТ КТ Хмельницький Ультрадіагностика
вул. Камянецька, 76 (Філармонія) т. 0966609569
вул. Пілотська, 1 (територія Обллікарні) т. 0682668078
https://mrt-ct.com.ua/

Неактивний

#3 2022-12-23 02:47:44

mrtdjjj
Administrator
З Хмельницький
Зареєстрований: 2015-02-23
Повідомлень: 440
Сайт
Windows 10Chrome 108.0

Re: Гематолог

Гематолог: хто це, за яких симптомів і захворювань потрібно записатися на консультацію до лікаря

Лікар-гематолог: що лікує?
Лікар-гематолог дитячий: хто це та що лікує?
Допомога гематолога під час вагітності
Коли йти до гематолога?
Підготовка до консультації
Аналізи крові, які потрібно здати перед консультацією
Етапи консультації гематолога
Діагностика
Лікування
Переваги звернення до гематолога у МЕДСІ
Гематолог є лікарем, який займається профілактикою, діагностикою та лікуванням захворювань крові та органів кровотворення. Цей спеціаліст працює з дітьми та дорослими та застосовує у своїй практиці як традиційні, так і сучасні методики. Він може успішно виявляти навіть приховані патології, які виявляються вираженої симптоматикою.

Лікар-гематолог: що лікує?
Ці фахівці забезпечують терапію наступних захворювань:

Анемія. Для цієї патології характерне зниження показників еритроцитів та гемоглобіну. Анемія не є окремим захворюванням! Це симптом мікозу, пієлонефриту, туберкульозу та інших небезпечних станів. Зазвичай йому супроводжують слабкість, загальне нездужання, порушення апетиту та сну, задишка навіть при помірних навантаженнях та погана концентрація уваги
Лімфолейкоз. Це захворювання є злоякісним і характеризується розмноженням атипових B-лімфоцитів, які накопичуються в кістковому мозку, селезінці, печінці та лімфатичних вузлах. Схильність до патології передається у спадок, а до основних її симптомів відносять збільшення лімфовузлів, підвищену пітливість, слабкість та різку втрату ваги. У міру розвитку лімфолейкозу виявляються збільшення селезінки та печінки, анемія, запаморочення, спонтанні кровотечі
Мієломна хвороба. Ця патологія є злоякісною та відрізняється здатністю пухлинних клітин синтезувати однорідні імуноглобуліни або їх фрагменти. Пухлина утворюється переважно в кістковому мозку, може бути осередковою, дифузною та осередково-дифузною.
Мієлолейкоз. Ця форма лейкозу характеризується швидким розподілом у кістковому мозку спеціальних клітин та його накопиченням у крові. Зазвичай її діагностують лише під час проведення клінічного аналізу, оскільки найчастіше патологія не виявляється. У деяких випадках пацієнти скаржаться на невелике підвищення температури тіла, зниження імунітету та загальне нездужання. Також можливе виявлення анемії та збільшення селезінки.
Лімфоми. Для цієї патології характерне збільшення лімфатичних вузлів. Первинне вогнище пухлини зазвичай дає метастази і поширюється по всьому організму. Виділяють кілька форм лімфоми, які відрізняються симптомами та ступенем злоякісності.
Займаються фахівці та терапією інших захворювань.

Лікар-гематолог дитячий: хто це та що лікує?
Цей спеціаліст займається терапією та профілактикою захворювань, які зустрічаються як у дітей, так і у дорослих. Працюючи з пацієнтами до 18 років, він враховує всі особливості їхнього віку та розвитку.

До таких лікарів направляють при підозрах на різні форми анемії, тромбоцитопенію (зниження кількості тромбоцитів), геморагічні васкуліти (запалення мікросудин), гемофілію та інші вроджені спадкові порушення.

Важливо! Якщо захворювання крові виявлено в ранньому віці, пацієнт повинен перебувати під наглядом лікаря протягом якомога тривалішого часу. Дуже важливо не лише виявити патологію, а й контролювати її. Тільки в цьому випадку можна забезпечити правильне зростання та розвиток дитини.

Допомога гематолога під час вагітності
Велика кількість захворювань крові передається у спадок, тому дуже важливо відвідати лікаря при плануванні дитини і в процесі виношування плода. Фахівець забезпечить проведення необхідних генетичних тестів та визначить ймовірність розвитку відхилень. Особливо актуальним є звернення до гематолога в тому випадку, якщо в одного або обох майбутніх батьків є патології.

Крім того, вагітній жінці дуже важливо стежити за всіма показниками крові, оскільки від них залежить постачання плоду киснем та іншими поживними речовинами. Консультація лікаря потрібна за різних відхилень від норми. Особливо важливо швидко звернутися по медичну допомогу при підозрі на розвиток залізодефіцитної анемії. Така проблема є однією з найпоширеніших і потребує корекції та спостереження до пологів.

Коли йти до гематолога?
Консультація лікаря потрібна за таких ознак різних порушень:

Збільшення лімфовузлів
Слабкість та сонливість
Підвищення температури тіла (не на тлі простудних захворювань та запальних процесів)
Зниження маси тіла
Порушення сну
Підвищена пітливість
Блідість шкірних покривів
Зниження апетиту
Поява синців на тілі без об'єктивних причин
Запаморочення
Допомога потрібна пацієнтам, які скаржаться і на болі в суглобах, свербіж шкіри, сухість покривів, поколювання і оніміння пальців. Записатися на прийом гематолога слід за спадкової схильності до захворювань крові та зниженого гемоглобіну, виявленого в рамках загальної діагностики. Направити до цього вузького фахівця можуть як терапевти, так і гастроентерологи, неврологи та інші лікарі.

Підготовка до консультації
Спеціальної підготовки до стандартного прийому не потрібно. Деякі обмеження накладаються лише у разі, якщо пацієнт попередньо повинен здати аналізи.

Перед дослідженнями необхідно:

На кілька днів постаратися відмовитися від вживання алкоголю та куріння
Обмежити споживання рідини (за добу)
Відмовитися від їди (за 10-12 годин)
Виключити використання лікарських засобів. Якщо це неможливо, слід повідомити лікаря про те, які засоби приймаються, за яким графіком та в яких дозах. Це дозволить грамотно розшифрувати результати діагностики
Аналізи крові, які потрібно здати перед консультацією
Перед відвідуванням лікаря-гематолога слід здати такі аналізи:

Загальний із визначенням кількості ретикулоцитів («молодих» еритроцитів). Цей аналіз виявить швидкість виробництва червоних кров'яних клітин у кістковому мозку
На ВІЛ, гепатит та інші інфекції
На феритин. Таке дослідження дозволить визначити вміст у крові білка, що зберігає залізо у клітинах.
На відсоток насичення трансферину. Цей аналіз виявляє білок, що зв'язується із залізом і поширює його по організму
Результати досліджень дозволять фахівцю негайно поставити діагноз та призначити необхідне лікування. За потреби буде рекомендовано й інші обстеження.

Етапи консультації гематолога
Бесіда

Вона спрямована на збирання анамнезу. Пацієнта розпитують про симптоми захворювань, що виникли. Лікар уточнює час появи ознак патологій, їх інтенсивність та інші особливості. Також фахівець з'ясовує спадкову схильність до різних захворювань.

Огляд

Лікар оцінює стан шкірних покривів та слизових оболонок. Під час огляду можуть бути виявлені такі ознаки порушень у роботі системи кровотворення, як блідість шкіри, висипання, гематоми, ціаноз (синюшне забарвлення).

Постановка діагнозу чи призначення додаткових обстежень

Якщо пацієнт звертається до гематолога з результатами аналізів крові, діагноз можна поставити відразу. Якщо дослідження не проводили, лікар направляє на них. У деяких випадках потрібні не лише лабораторні, а й інструментальні обстеження. Лікар виписує направлення на них.

Діагностика
Захворювання крові відрізняються різноманітними проявами, які схожі на інші патологічні стани. Тому їх виявлення застосовується широкий спектр методик обстеження. В обов'язковому порядку пацієнт здає аналіз крові.

Також проводяться:

Дослідження сечі
Коагулограма
Пункція лімфатичних вузлів
Сцинтиграфія
КТ та МРТ (комп'ютерна та магнітно-резонансна томографія)
Рентгенографія плоских кісток
УЗД органів черевної порожнини та лімфатичних вузлів
Пункція кісткового мозку та ін.
Комплексна діагностика дає змогу виявлення навіть прихованих патологій, які ще не проявили себе.

Лікування
Схема та програма терапії розробляються залежно від індивідуальних особливостей хворого, загального поточного стану, наявності супутніх захворювань.

До основних напрямів лікування відносять:

Антибактеріальний. Воно потрібне для пацієнтів, які страждають від загального зниження імунітету і більше інших схильні до різних інфекцій
Трансфузійне. Така терапія полягає у переливанні крові та її компонентів.
Підтримуюче. Воно спрямоване на усунення симптомів захворювання та покращення загального самопочуття пацієнта
Хіміотерапію. Призначається з метою порушення процесів росту та розмноження, а також некрозу злоякісних клітин
Медикаментозна. Таке лікування проводиться для поповнення дефіциту різних елементів, корекції роботи системи згортання крові та прискорення обмінних процесів.
Променеву терапію. Призначається у комплексі з іншими маніпуляціями для боротьби з онкологічними патологіями.
Також лікарі можуть вдаватися до гормонального лікування, трансплантації клітин кісткового мозку, оперативних втручань.

Важливо! Як правило, терапія є комплексною.


МРТ КТ Хмельницький Ультрадіагностика
вул. Камянецька, 76 (Філармонія) т. 0966609569
вул. Пілотська, 1 (територія Обллікарні) т. 0682668078
https://mrt-ct.com.ua/

Неактивний

#4 2023-07-26 10:51:36

mrtdjjj
Administrator
З Хмельницький
Зареєстрований: 2015-02-23
Повідомлень: 440
Сайт
iPadSafari

Re: Гематолог


МРТ КТ Хмельницький Ультрадіагностика
вул. Камянецька, 76 (Філармонія) т. 0966609569
вул. Пілотська, 1 (територія Обллікарні) т. 0682668078
https://mrt-ct.com.ua/

Неактивний

,
[Bot] ClaudeBot

Підвал форуму

Під керуванням FluxBB

[ Згенеровано за 0.040 сек, 9 запитів виконано - Використано пам'яті: 622.52 Кбайт (Пік: 654.41 Кбайт) ]